Roussillon De søde vine AOC Rivesaltes og Muscat de Rivesaltes
 

Du kan se forhandlerlisten for Rivesaltes vine her

 

Hvad er Rivesaltes og Muscat de Rivesaltes?

 

Rivesaltes og Muscat de Rivesaltes kommer fra Roussillon og er Frankrigs to største appellationer for Vin Doux Naturel - den franske betegnelse for hedvin. Fremstillingsmetoden bag hedvin har sin historiske oprindelse i Roussillon og omfatter følgende trin:

  • Høsten foregår udelukkende med håndkraft
  • Druerne høstes meget modne, når de har et sukkerindhold svarende til mindst 252 gram pr. liter most 
  • Høstudbyttet må maksimalt være 30 hl/ha og er i praksis ofte lavere
  • Druerne gæres på normal vis som for hvidvin/rødvin
  • Når mosten har opnået et vist alkoholindhold tilsættes neutral druesprit på min. 96% alkohol
  • Denne "forstærkning" - på fransk kaldet ”mutage” - kan enten foregå:
    • mens mosten stadig er i kontakt med drueskallerne (kaldet "mutage sur grains")
    •  eller efter at drueskallerne er separeret fra mosten (kaldet "mutage sur moût”)
  • Derved standses gæringen, og der efterlades en vis mængde naturlig restsukker i vinen
  • Den færdige vin indeholder typisk omkring 15-17% alkohol, dvs. lavere end de fleste andre hedvin

Den efterfølgende lagring er altafgørende for hedvinenes stil. Grundlæggende anvendes to metoder: oxydativ og reduktiv lagring.

     Oxydativ lagring

  • Den traditionelle og mest udbredte metode i Roussillon
  • Vinen opbevares i kun delvist fyldte træfade, tanke eller glasballoner og udsættes for iltens indflydelse
  • Vinens høje indhold af sukker og alkohol beskytter vinen mod at blive til eddike
  • Processen kan accelereres ved at placere fadene på et varmt loft eller udendørs i solen
  • Lagringen varer minimum 2 år, ofte meget længere
  • Vintyper med oxydativ lagring: Rivesaltes Ambré og Rivesaltes Tuilé

      Reduktiv lagring

  • En nyere metode i Roussillon, der bliver mere og mere udbredt
  • Vinen opbevares i lukkede eller helt fyldte fade eller tanke, hvor kontakten med ilten er minimal
  • Lagringen foregår altid indendørs under kølige forhold
  • Vinen tappes tidligt på flaske, typisk efter 6-12 måneder, for at bevare mest mulig frugt, aroma og friskhed
  • Vintyper med reduktiv lagring: Rivesaltes GrenatMuscat de Rivesaltes og Rivesaltes Rosé

 

SOPEXA - Store Kongensgade 34 - 1264 København K - Tlf.: 33 73 05 00